TULIPANOVAC

TULIPANOVAC (Liriodendron tulipifera)

Liriodendron L. ili tulipanovac, rod je listopadnog drveća iz porodice Magnoliaceae i obuhvaća dvije vrste, jednu iz Sjeverne Amerike i jednu iz Kine.

 

 

 

 

 


SISTEMATIKA:

Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Lamiales
Porodica: Lamiaceae
Rod:

Vrsta:

Liriodendron

Tulipifer


OPIS:

Američki tulipanovac šumsko je drvo visoko do 60 metara i  raste poprilično brzo. Krošnja stabla je široka i dosta rijetka. Kora je isprva glatka,

žutosmeđa, žuta ili zelenkasta, a kasnije nepravilno ispucala i smeđa te sadrži stanice bogate uljem. Plojka lista je najvažniji dio lista, a služi za asimilaciju i transpiraciju. Većinom je plosnata, velika i tanka.

List se sastoji od plojke, peteljke i dna ili baze lista. Dakle ono što više-manje svi nazivaju listom jest zapravo plojka lista. Plojka tulipanovca smještena je na vrlo dugačkoj peteljci i nalik je na muzički instrument liru. Cvjetovi su prekrasni,  veoma veliki i nalik na tulipane no nisu mirisni, boje  ljubičasto-crvene  i/ili žućkasto-zelene.


ŽIVI FOSIL:

Na stablu američkog tulipanovca provedena je studija koja je utvrdila izvanrednu razinu zaštite genetskih podataka koji su ostali nepromijenjeni od razdoblja dinosaura do danas.

Genomska promjena je oko 2000 puta sporija nego kod ljudi, što ga čini molekularnim fosilom.


UPOTREBA:

Drvo tulipanovca upotrebljava se za izradu furnira, sanduka, namještaja, kućišta glasovira i radio aparata, muzičkih instrumenata, prozora, vrata, drvne galanterije te kao celulozno drvo. Manje je poznat u šumskim kulturama premda po brzini rasta i po kvaliteti drva nimalo ne zaostaje za mnogim drugim, često kultiviranim vrstama.

Kod nas se tulipanovac upotrebljava u hortikulturi kao ukrasna biljka.

Tulipanovac u jesen: