MOČVARNI ČEMPRES

MOČVARNI ČEMPRES (Taxodium distichum) 

KARAKTERISTIKE

Močvarni čempres je vrsta drveta iz porodice čempresovki . To je crnogorično listopadno stablo vodenih i močvarnih terena, koje naraste do 45 metara visine, i promjera 150 cm.

 

 Crvenosmeđe je kore koja se ljušti u uzdužnim nitima. Zanimljivo je da kod stabala koja se nalaze u vodi korijenje u nakupinama izbija iz zemlje i raste do metra u visinu, kako bi zbog prozračivanja biljke provelo kisik do podzemnih korijena koji rastu u vodi, vjerojatno služi i za stabilizaciju biljke.

Stanište močvarnog čempresa je kao što mu i ime govori na močvarnim i vodenim terenima. Voli sunčana mjesta, a dolazi iz Sjeverne Amerike, dok se u srednjoj Europi uzgaja od 17. stoljeća, uglavnom kao ukrasna biljka. Ima male i brojne horizontalne grane koje tvore prozračnu krošnju.

Iglice močvarnog čempresa su mekane i svijetlo zelene, perasto poredane u dva reda. Dužine su oko 12 – 18 mm. U jesen poprime zlatnožutu boju te zimi potpuno otpadnu.

Podnosi niske temperature čak do -30 stupnjeva Celzijusa.

 


RAZMNOŽAVANJE:

Razmnožava se sjemenom i reznicama.

Cvate u ožujku i travnju a muški cvjetovi su skupljeni u metličaste cvatove dok su ženski češeri okruglasti, veličine 2 – 3 cm. U sebi nose nepravilno trokutaste sjemenke.


ŽIVOTNI VIJEK:

Zanimljivo je da je životni vijek močvarnog čempresa jako dug pa je tako najstarije stablo pronađeno u istočnoj Sjevernoj Americi staro čak 1620 godina.


ETIMOLOGIJA

Latinsko ime roda Taxodium potječe od od grčke riječi taxos (tisa) i eides (sličan), zbog sličnosti sa listovima tise. Ime vrste distichum znači dvoredan (iglice u dva reda).


UPOTREBA:

Drvo močvarnog čempresa vrlo je cijenjeno jer je meko i otporno je na truljenje. Upotrebljava u gradnji eksterijera , a pogodno je i za gradnju čamaca.

Močvarni čempres je stablo pogodno za ljubitelje bonsai tehnike, jer je pogodno za obrezivanje. Može oblikovati kako želite a uvijek izbacuje nove grane na mjestima koja su odrezana.

U nas se sadi kao ukrasna biljka.

Močvarni čempres u jesen: