GINKO BILOBA

GINKO (Ginkgo biloba)

Statistika

Carstvo: Plantae

Red: Ginkgoales

Porodica: Ginkgoaceae

Rod: Gingko

Vrsta: Gingko biloba

 


Karakteristika

Ginko je listopadno drvo. Kora je siva do tamno smeđe,izgleda mekano, ispucana je i u slojevima duboko izbrazdana. Pupovi su široko piramidalni,zaobljenog vrha. Listovi su zeleni, u jesen poprime žutu boju prije nego otpadnu i lepezastog su oblika. Muški cvijetovi nalaze se u visećim cvatovima, a ženski cvijetovi su na dršci. Plodovi su okrugli, veličine ploda šljive.


Stanište

Otkriven je u Japanu, poćetkom 18. st. donešen je u Europu. Danas stabla možemo naći u mnogim gradskim parkovima,perivojima,alejama i duž cesta.


Uzgoj

Ginko se može uzgojiti iz sjemenke. Oprašuje se vjetrom. Voli sunčan položaj i podnosi niske temperature do -25°C te je otporan na bolesti i insekte,sušu i mraz te mu ne smetaju gradska onečišćenja i smog.


Upotreba

List ginka koristi se za upotrebu liječenja zaboravljivosti kod starih osoba. Poboljšava cirkulaciju te se koristi za bolju prokvrljenost mozga, te kod hemeroida i varikoznih vena.

Jezgra koštice se može konzumirati te je ona tradicionalni specijalitet u zemljama dalekog istoka.

 

 

 

 

 

 

 

Naše stablo Ginka ili kako ga od milja stanovnici Daruvara zovu Zaljubljeni ginko na Nacionalnom natjecanju Hrvatsko stablo godine proglašeno je Hrvatsko stablo 2019. godine te je postao kandidat za natjecanje Europsko stablo godine. 

Više o ovoj divnoj vijesti pročitajte na stranici: ZAŠTITA PRIRODE DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE