DIVLJI KESTEN

DIVLJI KESTEN (Aesclus hippocastanum)

KARAKTERISTIKE

Divlji kesten (Aesclus hippocastanum) je listopadno stablo. Može narasti do 35 metara visine. Promjer stabla je do 2 metra. Krošnja je gusta i široko razgranata. Korijen je također široko razgranat.

Kora je debela, tamnosmeđe boje, dugo je glatka , no poslije nekog vremena nepravilno ispucava i ljušti se.

Grančice su debele, prekrivene lenticelama.

Pupovi su nasuprotni, krupni, goli, sjajni, smolasto  ljepljivi, maslinastosmeđe do crvenosmeđe boje, svjetlije obrubljenih ljusaka, vršni pup je najveći.

Listovi su nasuprotni, smješteni na 15-20 cm dugačkim peteljkama. U  jesen poprime zlatnožutu boju.

Cvjetovi su veliki i uspravni, sakupljeni u oko 20-30 duge piramidalne grozdove. Bijele su boje s izraženim žutim i ružičastim mrljama. Cvatu 7-8 dana u travnju i svibnju nakon listanja.

Plodovi su veliki tobolci promjera oko 6 cm, imaju bodljikavu ovojnicu a unutra se nalaze po 1-3  krupne sjemenke koje su sjajno crveno-smeđe, čvrste i kožaste. Dozrijevaju u rujnu i listopadu.


UPOTREBA

Za razliku od pitomog kestena, plodovi nisu jestljivi. Sjemenke ploda sadrže saponin escinin koji se koristi za liječenje natečenih i bolesnih vena, kapilara, hemoroida, teških i umornih nogu. U slučaju oralnog uzimanja divljeg kestena posljedice su –> proljev, povraćanje, povećanje zjenica, gubitak svjesti…

        Sjemenke – koriste se za izradu tekućine kojom se masiraju bolna reumatična                                                  područja


SISTEMATIKA

Carstvo – Plantae

Red – Sapindales

Porodica – Hippocastanaceae

Vrsta – Aesculus


STANIŠTE

Prirodno raste na području jugoistočne Europe. Možemo ga naći od nizinskog do brdovitog područja. Rado ga uzgajaju u gradskim i šumskim parkovima. Sadi se pojedinačno, u grupama ili u drvoredima.


MEDENJE

Medonosna je biljka. Pčele sakupljaju puno nektara a puno manje peludi. Med je bezbojan i lako se kristalizira.


UZGOJ

Razmnožava se sjemenom, ako se posije u proljeće klija 3-4 tjedna. Vole vlažna, duboka i plodna tla bogata humusom. Podnose sjenu, hladnoću i sušu.